7 мая в День памяти Жен-мироносиц и праведных Иосифа и Никодима Украинская Православная Церковь, Харьковская Епархия торжественно отпраздновали 85‑летие и День Ангела Высокопреосвященнейшего Митрополита Никодима. Молитвенно возблагодарить Господа за его милость к Своей Церкви и поздравить Юбиляра в Харьков прибыли архиереи из многих епархий Украины, России, Румынии и Польши. Торжество возглавил Блаженнейший Митрополит Киевский и всея Украины Владимир.Вечером в Харьковском Академическом театре оперы и балета состоялась торжественная церемония поздравления одного и старейших иерархов Святой Православной Церкви Митрополита Никодима и праздничный концерт, посвященный юбилею Владыки Никодима.

Первым к Юбиляру и ко всем собравшимся в зале обратился Блаженнейший Митрополит Киевский и всея Украины Владимир:
В ці святі дні Його Високопреосвященство Високопреосвященнійший Никодим Митрополит Харківський і Богодухівський відзначає свій День Ангела і свій 85‑літній ювілей. За цим стоїть велика праця, велика відданість Церкві Божій. Мудрість житейська і мудрість людська схожі у тій оцінці, яка дається добрим ділам людини. Бо каже мудрість, що людина багатіє і прикрашається не роками, але добрими ділами. Цих добрих діл не перерахувати у Владики Никодима. Це людина, яка володіє пером, володіє словом, богословієм, людина просто з великої літери як християнин, як громадянин. Це – і письменник, і поет, це добра християнська душа, яка готова з усіма іти на відкриту бесіду во Ім’я Господнє, для користі Святої Церкви і народу Божого. Дорогий наш Ювіляре, мені хочеться сердечно Вас вітати в цей день, святий день і неповторний. Як сьогодні чудово Ви відзначили, що можна дочекатися 90 років, якби було від цього спасіння для душі і слава для Бога.
Українська Православна Церква прийняла рішення удостоїти Вас, дорогий Владико-Ювіляр, високої церковної нагороди ордена святого славного апостола євангеліста Іоанна Богослова. За підписом Синоду і Предстоятеля я хочу вручити Вам сьогодні цей орден, благословення Боже за Ваші старанні труди на користь Церкви, а також за Вашу любов до цього апостола. Ви шанували його пам’ять з дитинства і у Вас багато з цим у житті пов’язано. Я прошу прийняти цей орден з побажанням Божого благословення і поздоровлення.
Усі народи людські управляються Богом. Ми віримо, Владико, що з Вами був Бог на протязі всього Вашого великого життя і просимо Його і благаємо, щоб Він не покидав Вас до останньої хвилини Вашого земного життя. Щоб Ви також успішно, як Вам Бог дав, використовували ті дарунки Божі на радість, на спасіння Вашої душі, во славу нашої Святої Української Православної Церкви».